İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Trabzon Fikir Kulübü, dün ile bugün arasında Trabzon’daki zihniyet farklılıklarını tartıştı. Panele Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, şair Sunay Akın, yazar Nihat Genç ve fikir kulübü üyeleri katıldı.

Trabzon Fikir Kulübü, Trabzon’u Tartıştı

İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Trabzon Fikir Kulübü, “Trabzon Bir Şehir” di adlı panelde kentin dünü ve bugününü tartıştı. Trabzon Fikir Kulübü kurucu üyesi ve aynı zamanda Beşiktaş Trabzonlular Dernek başkanı Seyfettin Erbaş, tarihi dört bin yıl gerilere kadar uzanan bir tarih, kültür ve zenginlikler kenti Trabzon’un eskiyi özlemle yad ettiğini söyledi. Erbaş açılış konuşmasında, “Trabzon’un bugününü anlamak, dününü çok iyi bilmekten geçer” şeklinde konuşarak, “ Tarih yaprakları diyor ki, Trabzon kenti, farklı medeniyetleri bünyesinde eritebilmiş, farklılıkların benzeşebildiği, her bir sokağında kültür meyveleriyle dolu, limanından Avrupa’nın uzak kentlerine ticaret yapılabilen ender Anadolu kentlerinden biri. Dünün Trabzon’unu geri getirmek hepimizin görevi. Trabzon Fikir Kulübü, Trabzon’u kendine dert edinenlerle bu yolda yürüyecek” diye konuştu.

Panelde ilk sözü Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu aldı. Başkan Canalioğlu, Trabzon’un hala daha bir şehir olduğunu belirterek, “Trabzon 24 saatin hızlı yaşandığı bir kent. Tabela nüfusuna bakıp aldanmayın. Trabzon’un gündüz yaşayan nüfusu 450 bin civarındadır. Ancak merkezi iktidar, kağıt üzerindeki sayıya göre bize hizmet vermektedir. Bu yanlıştır. Trabzon, o bölgede bir çekim merkezidir. Son dönemde yaşanan olaylar, Türkiye’nin hemen her yerinde yaşanmaktadır. Trabzon’daki asayiş kayıtları ülke genelinin üstünde değildir” diye konuştu.

Nihat Genç’ten Yaylım Ateşi

Panelin en sert konuşmasını yazar Nihat Genç yaptı. Yazar Genç, bu panel için Ankara’dan İstanbul’â geldiğini belirterek, “Kimse kimseyi kandırmasın. Trabzon’da ya da Türkiye’de hala daha mimar ya da mühendis odalarının olması çok saçma. Dünyada yaylasına apartman yapan başka bir millet var mı? Eğer bizler yaylalardaki o apartmanları yıkmıyorsak, eksiklik bizdedir. Dünyanın en güzel coğrafyasını mahvettik. İtalya’ya gidin bakın bakalım. Maçka, Ayder gibi yerlere bırakın apartman yapmayı araba bile sokmazlar. 35 milyar dolara dünyanın en güzel coğrafyası mahvedilmiştir. Vatansever olarak büyüdük ama merak ediyorum bu topraklar Ruslar’a kalsaydı bizim yaptığımız cinayeti işlerler miydi? Trabzon gecelerinde, dernek gecelerinde birbirine sarılır, hemşehri muhabbeti yaparız. Trabzon soylu bir kentin adıdır. Ama, sahili bitiren, öldüren bu yol aymazlığına karşı kimse ayağa kalkmadı” şeklinde konuştu.

Akın: çocukluğumun Trabzon’unu istiyorum

Şair Sunay Akın ise çocukluğundaki Trabzon’u hala daha özlediğini ifade ederek, “Nihat Boztepe çocuğu ben ise Meydan çocuğuydum. Meydan, Trabzon’un ne ayrıcalıklı yeriydi. Yenimahalle ya Akçaabat’tan Meydan’â gidenlere gıpta edilirdi. Bizim için her hafta Cuma günleri, kitapçıdan kitap alma günüydü. Bunun dışında Trabzon bir teras kentiydi. Teraslarında şarkılar, eğlenceler yapılır, kimse kimseyi rahatsız etmeden teras sohbetleri düzenlenirdi. Bunun yanında Trabzon eşittir deniz demekti. Trabzon bir deniz kentidir ama turizm kataloglarında dağları ve yaylalarıyla gösteriliyor. Hani Ganita, nerede Yoroz? Ya Yosun kokusu..! Bu değerler bize unutturulmasın.” diyerek dinleyenleri eskilere götürdü. 

Trabzon Fikir Kulubü kurucu üyesi, Yazar Muhammet Çakıral, dünden bugüne Trabzon’un kültür-sanat hayatı minvalinde yaptığı konuşmada Trabzon’un geçirdiği evrelere değindi. Kulubün üyelerinden mimar Fikret Mazlum da, eski Trabzon evleri, eski mahalleler ve yeni şehircilik üzerine konuştu. Özellikle üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin izlediği panel, kokteyle sona erdi. 

Öte yandan paneli yöneten Trabzon Fikir Kulübü kurucularından Yavuz Saltık, kulübe üye olmak, içinde Trabzon sevdası taşıyan pek çok kişinin bu fikir platformunun içinde olma isteği ile karşılaştığını belirterek, “Trabzon için gönüllü bir teşekkül olan Fikir Kulübü, şimdilik üyeliklere kapalı” şeklinde hatırlatmada bulundu.


Aytekin akay
mirmika reklam ve tanıtım hizmetleri
Sinanpaşa köprü sk. çelik iş mrk.
no:16 d:80 k:4 Beşiktaş-istanbul
Tel: 212-260 00 22
GSM: 533-373 77 41

GERİ